De operaties

Vooraleer we de mogelijke procedures voor bariatrische heelkunde toelichten, geven we u alvast een beeld van de ‘normale’ anatomie van een maag:

De verschillende operaties

Deze ingreep wordt algemeen beschouwd als de ‘standaard’ en geniet dan ook de voorkeur ook binnen de Obesitaskliniek van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis.

Bij deze procedure wordt er door nieten een klein maagreservoir gevormd dat slechts een inhoud heeft van ongeveer 15 tot 20 ml (blauw ingekleurd op de tekening), wat zorgt voor een sneller gevoel van verzadiging. De rest van de maag wordt niet weggenomen, maar wordt volledig met nietjes gescheiden van het bovenste deel van de maag. Dit deel wordt dus verder van bloed voorzien en zal daarom dus niet ‘afsterven’, zoals velen zich soms afvragen. Deze ‘restmaag’ blijft trouwens nog een deel van zijn functie uitvoeren, zoals de productie van maagzuur en andere verteringsstoffen.

Vervolgens wordt de dunne darm (op ongeveer een afstand van 70 cm) van de uitgang van de maag doorgeknipt. De chirurg brengt het onderste deel naar boven en verbindt dit met het kleine maagreservoir. Dit is de ‘voedingslis’ (roze ingekleurd op de tekening). Tot slot wordt de uitgang van de restmaag op een lager niveau verbonden met deze voedingslis, die ongeveer 130cm lang is. Op dat niveau komen de verteringssappen dus terug bij het eten. Hierdoor wordt de absorptie van voedingsstoffen in de twaalfvingerige darm kortgesloten en start de vertering heel wat verder in het darmtraject, waardoor je ook minder calorieën gaat opnemen (malabsorptief).

Globaal leidt deze ingreep tot een sneller en groter gewichtsverlies in vergelijking met de zuivere restrictieve procedure. Het risico op complicaties en nevenwerkingen stijgt meestal hoe meer het verteringsproces gewijzigd wordt. In ons ziekenhuis wordt een standaard darmlengte overbrugd met het doel maximaal gewichtsverlies te bekomen met een minimaal risico op tekorten.

Te verwachten resultaat

  • U kan een gemiddeld verlies verwachten van 60 tot 70% van het overgewicht.
  • De eerste zes maanden is het gewichtsverlies doorgaans het grootst.
  • Nadien gaat het vermageren trager maar houdt het nog 12 tot 18 maanden aan na de ingreep.
  • Het gewichtsverlies na de ingreep kan afhankelijk zijn van persoon tot persoon. Dit wordt na de ingreep dan ook opgevolgd door de chirurg en de voedingsdeskundige.

Voordelen van gastric bypass

  • Zowel volume– als zoeteters zijn goede kandidaten.
  • Aanvankelijk sneller gewichtsverlies, ook op langere termijn betere resultaten
  • De eventuele gezondheidsrisico’s, zoals suikerziekte of lage bloeddruk, ten gevolge van het overgewicht kunnen door deze ingreep aanzienlijk verbeteren of zelfs verdwijnen.

De mini-gastric bypass (of Omega-loop gastric bypass of ook "one-anastomosis gastric bypass") is een variant van de klassíeke gastrÍc bypass. Het príncípe is hetzelfde maar er wordt geen dundarmlis apart opgetrokken tot aan de kleine maag (Roux-en-Y) en lager aan de dundarm weer verbonden ,maar de dundarm zelf wordt in een bocht tot aan de (iets grotere) kleine maag gebracht en eraan vastgekoppeld.

Dit maakt dat er maar één verbinding moet worden gemaakt waardoor de ingreep iets eenvoudiger is en in theorie dus ook de kans op verwikkelingen afneemt. Er zijn echter op langere termijn andere verwikkelingen mogelijk waardoor deze ingreep niet algemeen als evenwaardig aan de "echte" gastric bypass aanvaard wordt. Omdat deze ingreep nieuwer is, zijn er ook minder resultaten gekend op langere termijn. Op korte termijn zijn de resultaten evenwel vrij goed.

ln ons centrum wordt deze ingreep niet uitgevoerd!

Bij deze ingreep wordt de grote buitenbocht van de maag verwijderd, bijgevolg blijft er enkel een lange verticale tunnel (of ‘sleeve’) aan de binnenbocht van de maag bestaan.


Deze ingreep zorgt ervoor dat het hongergevoel vermindert doordat het deel van de maag waar deze sensoren zich bevinden, wordt verwijderd. Het resterend deel van de maag is minder elastisch en zal dus minder kunnen uitzetten. Tevens wordt de capaciteit van de maag gereduceerd van 1500 tot 2000ml tot gemiddeld 100 tot 150ml.

Te verwachten resultaten

  • Vermagering treedt meestal op in de eerste 6 tot 9 maanden.
  • U kan een gewichtsdaling van 40 tot 50% van het overgewicht bekomen.
  • Het effect van deze ingreep is het grootst bij volume-eters omdat het voortdurende hongergevoel vermindert en de capaciteit van de maag aanzienlijk verkleind is.
  • Het gewichtsverlies na de ingreep kan afhankelijk zijn van persoon tot persoon. Dit wordt na de ingreep dan ook opgevolgd door de chirurg en de voedingsdeskundige.

Voordelen van deze ingreep

  • Er treedt snel een volheidsgevoel op, waardoor u stopt met eten.
  • De vertering en dan ook de absorptie van vitamines en medicatie blijft ongewijzigd.
  • De toegang tot maag en duodenum voor een endoscopisch onderzoek blijft intact.
  • De overgang van maag naar darm (‘pylorus’) blijft intact, wat het risico op het dumpingsyndroom (= inname van bepaalde voedingsstoffen zoals o.a. vetten en suikers kunnen slecht worden verdragen) verkleint.
  • Deze ingreep kan als een definitieve procedure dienen, maar wordt ook toegepast bij zeer hoge gewichtscategorieën als voorbereiding op een restrictieve/malabsorptieve procedure.

Nadelen/risico’s van deze ingreep

  • De operatie is onomkeerbaar, aangezien een deel van de maag is verwijderd.
  • Misselijkheid en overgeven is mogelijk.
  • Lekkage aan de staplerlijn (nietjes) is zeldzaam, maar niet onmogelijk!

Deze ingreep wordt tegenwoordig nog maar zelden uitgevoerd omdat gebleken is dat er op langere termijn vaak problemen optreden en vooral ook omdat het gewicht vaak terug oploopt. Hierdoor is een nieuwe ingreep op termijn soms noodzakelijk. Toch kan dit voor sommige personen met overgewicht een goed hulpmiddel zijn. Het voordeel is dat de ingreep weinig belastend is, vlot omkeerbaar en ook dat de vertering ongewijzigd blijft. Bovendien is de graad van de innamebeperking aanpasbaar door de band meer of minder te laten aanspannen.