Conservatieve behandelingen

Wat kunnen we voor u doen?

De begeleiding die we voorstellen voor de behandeling van uw overgewicht, wordt grotendeels bepaald door uw BMI en eventuele gezondheidsproblemen. Uiteraard wordt hierbij ook rekening gehouden met een eventuele voorkeur van de patiënt.

Deze begeleiding kan gaan van behandeling op maat tot een chirurgische ingreep. Wenst u te weten voor welke begeleiding u in aanmerking komt, neemt u gerust even contact op met onze obesitaskliniek tel. 053/ 72 44 88).

Ter info zetten we de verschillende mogelijkheden even op een rijtje. Hierbij worden doorgaans de volgende richtlijnen gevolgd:

Behandeling op maat
Individuele begeleiding: naar voeding toe, eventueel aangevuld met psychologische ondersteuning en beweging

De voedingsdeskundige probeert in eerste instantie inzicht te krijgen in uw huidige eetgewoonten en eventueel vroegere pogingen om gewicht te verliezen. Vanuit dit inzicht kan hij/zij fouten halen uit uw eetgewoonten en concrete adviezen geven. Samen met de voedingsdeskundige wordt een persoonlijk schema opgesteld met als doel gewicht te verliezen en dit te behouden.

Bovenop gezonde eetgewoonten, streven we uiteraard ook naar een actievere levensstijl. Daarom dat onze voedingsdeskundige je, naast productinformatie rond gezonde voeding, ook advies zal geven om meer te gaan bewegen (zie Beweging).

Beweging

Om individuele begeleiding te combineren met beweging, werken we samen met een aantal externe partners, die zich engageren voor een kwaliteitsvolle begeleiding:

Sta je echter open voor beweging in groep? Dan is het groepsprogramma misschien iets voor jou! Verdere informatie hierover vind je onder Groepsbegeleiding.

Medicatie

Medicatie is een hulpmiddel om gewicht te verliezen bij een aangepaste leefstijl. We kunnen medicatie inzetten, wanneer je met een klassieke dieetbegeleiding en beweging eerst 5% van je gewicht verloren bent. Een bijkomend effect van medicatie kan je pas verwachten, wanneer je verder combineert met gezonde hypocalorische voeding en extra beweging. Momenteel is er een beperkte keuze in gewichtsreducerende medicatie, die bovendien niét terugbetaald is. Het opstarten van medicatie kan nuttig zijn bij een BMI hoger dan 27 die gepaard gaat met ernstige gezondheidsproblemen of bij een BMI hoger dan 30.

Groepsbegeleiding: maak kennis met het groepsprogramma

Ben je gemotiveerd om voldoende tijd uit te trekken voor een intensief programma onder begeleiding van een voedingsdeskundige, psychologe en kinesitherapeuten? Ben je minimum 18 jaar en is je gewicht lager dan 130 kg? … Dan kan je bij ons terecht!

Met dit programma streven we naar een haalbare en gezonde gewichtsdaling (op basis van voedingsadvies), maar geven we uieraard ook een aanzet naar een meer actieve levensstijl. Deze combinatie maakt het behoud van gewichtsverlies mogelijk, ook op langere termijn. Dus, ben je geïnteresseerd in een haalbare, gezonde gewichtsdaling én ben je bovendien gemotiveerd om te bewegen in groep, dan verwijzen wij je graag naar de folder van het groepsprogramma (link). Alle sessies in het kader van dit programma vinden plaats op Campus Aalst. Heb je interesse om deel te nemen of wil je informeren naar de volgende startdatum? Neem dan zeker contact op met onze obesitaskliniek (tel. 053/ 72 88 42). Opgelet: deelname aan het programma kan pas na doorlopen van de volledige screening.